Har du nogensinde kunnet redde en anden persons liv?

Læger

Har du nogensinde kunnet redde en anden persons liv?

Desværre er hjertestop en ting der ikke sker så sjældent endda, og i kampen for at redde en persons liv, der betyder den hurtige hjælp virkelig meget.

Når det sker at en person får hjertestop, så skal der handles hurtigt, det er et spørgsmål om minutter hvis livet skal reddes, så det handler om at ringe 1-1-2 i en fart, påbegynde hjertelungeredning og meget gerne finde en hjertestarter.

Det der sker ved et hjertestop, det er at blodet stopper med at blive pumpet rundt i kroppen, hvilket betyder at organerne ikke får ilt, og dermed ophører med at fungere.

Fordelen med en hjertestarter er at hjertet som oftest kan startes igen ved at give et elektrisk stød, og jo hurtigere efter hjertestoppet det gives, desto bedre chance er der for at personen overlever.

Chancerne for at genstarte hjertet falder med ca. 10% pr. minut, og det er derfor det er vigtigt at gribe hurtigt ind, næsten uanset hvad du gør, for uden en indsats overlever personen ikke.

En hjertestarter – et aggregat, der kan redde liv

En hjertestarter der også kan kaldes for AED, hvilket betyder Automatisk Ekstern Defibrillator, er et apparat der giver et kontrolleret stød til hjertet for at få det til at starte igen.

Køb hjertestarter til steder hvor der kommer mange mennesker, og der dermed også er større risiko for at hjertestop forekommer, på den måde er I langt bedre rustet til hvis det skulle ske.

Og det er ikke fordi I behøver at kunne det store inden I kan betjene den, for det er sådan at en elektronisk stemme fortæller jer hvad I skal gøre, hvor du grundlæggende placerer to elektroder på den tilskadekomnes brystkasse, og laves der en analyse af hjerterytmen af apparatet selv, som så fortæller dig hvornår der skal stødes.

Derfor behøver du ikke andet end at kunne åbne den og følge instruktionerne, men det er det der kan gøre forskellen på liv og død.

Der er forskellige procedurer

Hvis den tilskadekomne er over 8 år bruges hjertestarteren som hvis det var en voksen, men er den tilskadekomne mellem 1 år og 8 år, så skal der normalt bruges nogle specielle pads hvis de forefindes på stedet.

Er barnet helt lille, så placeres elektroderne på bryst og ryg, for ellers bliver de placeret for tæt sammen.

Over hele Danmark er der opsat ca. 18.000 hjertestartere, hvor de fleste af dem er registreret på hjertestarter.dk som drives af Trygfonden, hvor du også kan registrere din egen, og få vigtig viden om hvad der skal ske hvis uheldet er ude.

Det vigtige her er at en hjertestarter kun virker, hvis man ved hvor de er, hvilket gør registrering vigtig, så andre kan se hvor de skal gå hen, og oplysningerne deles med landets vagtcentraler, så folk ved hvor de skal gå hen ved opringning.

Uanset hvad er en hjertestarter et ekstremt vigtigt apparat – køb hellere i dag end i morgen.

At tilmelde din hjertestarter er en god måde at vise at du gerne vil hjælpe dine medmennesker, også selv om du håber der aldrig bliver brug for den.