Støttemur – byg selv eller bruge en anlægsgartner?

Støttemur

Støttemur – byg selv eller bruge en anlægsgartner?

En støttemur er perfekt til haver med niveauforskelle, eller hvis grunden skråner op til nabogrunden og man gerne vil have fuld udbytte af arealet.  

Ønsker du en hyggelig bålplads eller en nedsænket terrasse, så er en støttemur også en smuk løsning. Af og til kan det være svært at forestille sig hvordan en støttemur kan gøre den kæmpe forskel som den rent faktisk kan, og her kan en anlægsgartner være en god hjælp. Men her i artiklen kan du læse mere om fordele og ulemper ved selv at bygge en støttemur, eller at bruge en anlægsgartner. 

Køb de rigtige sten 

Når du har besluttet dig for at du gerne vil have en støttemur, så er noget af det første du skal at bestille sten. Der findes mange forskellige typer sten til støttemure, og nogle er nemmere at sætte end andre. Der er også stor forskel på vægten, da de typisk vejer et sted mellem 12 – 35 kg. Vil du gerne have en støttemur der står pænt i mange år, så skal du også huske at vælge en sten i god kvalitet. Du kan vælge selv at sætte dig ind i emnet, men bruger du en anlægsgartner så følger rådgivning omkring materialevalg og kvalitet ofte gratis med. 

Grundarbejdet 

Noget af det allervigtigste når du vil bygge en støttemur op er forarbejdet og beregningerne. Alt efter hvad støttemuren skal kunne holde til i jordtryk skal du have den rette højde og den rette hældning. Skal støttemuren være mere end et par meter høj skal du være ret kyndig for selv at kunne lave beregningerne. Hvis din støttemur skal blive stående i mange år, så er bund-arbejdet også utroligt vigtigt. Der skal helst graves ud i den rigtige dybde, ca. ⅓-del af murens samlede højde, hvorefter der skal laves en god bundsikring. Det første skifte, bør altid sættes i våd beton, så du er sikker på det holder. Hvis du gerne vil spare penge ved at lave din støttemur selv, men samtidig vil være sikker på det holder, så kan et kompromis være at få hjælp fra en anlægsgartner til at bygge bunden op og sætte det første skifte. En god start er nemlig det meste af arbejdet, og det er derfor en god investering der godt kan betale sig. 

Opbygning, opfyldning og dræn 

Når først bund-skiftet er sat, så er det sværeste arbejde gjort. Du er dog ikke i mål endnu, for selvom de næste par skifte er væsentligt nemmere at sætte, så skal du overveje om du vil have limet stenene sammen, eller om de kan holde til jordtrykket uden betonlim. Derefter skal du også overveje hvad du fylder op med bag ved støttemuren, regner du med at skulle plante i jorden, så bør det øverste lag i hvert fald være en god muld. Inden du kommer så langt, skal du dog starte med at tage stilling til om der skal dræn bag muren, for at undgå jordtrykket forøges når der kommer vand. Her kan du igen sagtens bruge nettet til at læse dig frem, og lave beregninger, men vælger du hjælp fra en anlægsgartner så får du rådgivningen med, så du ved om det kan betale sig at lægge dræn, eller om det vil være spildt arbejde i den givne situation.