Hvordan skal du tilbringe dit sabbatår? 

udlandspraktik

Hvordan skal du tilbringe dit sabbatår? 

Efter sommerferien tager tusindvis af unge deres første sabbatår. Er du en af dem? Så vil du helt sikkert gerne have nogle idéer til hvad du kan foretage dig i det år. Der er masser af ting at vælge i mellem, og mange af dem kan også kombineres. Det er populært at tage til udlandet. Det kan være for at arbejde eller for udlandspraktik, men det kan også bare være for at rejse og opleve nye kulturer.  

Tag til udlandet 

Vil du gerne lidt væk fra Danmark og i stedet opleve nye lande og nye kulturer? Så skal du helt klart udnytte, at du har et helt år uden nogle former for ansvar. Der er mange måder at opleve udlandet på.  

Du kan for eksempel bare tage på ferie. Især roadtrips og backpacking er populære. Du kan tage afsted alene, med en veninde eller i en større gruppe. Der findes mange former for grupperejser. Hvis du tager afsted i en gruppe, vil du hurtigt lære folk at kende. Nogle starter med en grupperejser og rejser så videre alene efterfølgende.  

Det er også blevet populært at være frivillig i udlandet. Det kan man for eksempel være igennem forskellige EU organisationer. Man kan være frivillig i helt op til et år, men hvis man ikke ønsker at være afsted så længe, findes der også frivillige projekter af kortere varighed.  

Hvis man gerne vil opleve udlandet, men samtidig lære noget, kan man tage i udlandspraktik. Udlandspraktik er især populært at gøre, hvis man er interesseret i medicin. Man kan komme på observationspraktik, hvor man vil observere fagfolk og modtage teoretisk undervisning. Se mere på https://trymedics.dk/praktik/. Mange vælger at gøre dette, så de har større chance for at komme ind på drømmestudiet. Udlandspraktik er generelt rigtig givende. 

Bliv hjemme og tjen penge 

Der kan være mange grunde til, at man gerne vil blive i Danmark. Ofte er det fordi, at man gerne vil tjene nogle penge.  

Det kan for eksempel være, at man drømmer om at tage ud og rejse, men endnu ikke har pengene. Hvis man arbejder fuldtid i bare et par måneder, kan man hurtigt få sparet en masse penge op. Det kan også være nødvendigt at spare op til udlandspraktik 

Det kan også være, at man sparer op til noget helt andet. Det kan for eksempel være, at man drømmer om at komme ind på en privatuddannelse. Sådanne uddannelser skal ofte selv finansieres, og det kan være nødvendigt med en stor opsparing. 

Det kan også være, at man er blevet tilbudt drømmejobbet. Mange universitetsuddannelser sætter pris på, hvis man allerede har noget relevant arbejdserfaring (eller udlandspraktik). Det kan derfor være en god idé at tjekke adgangskravene for de uddannelser, som man er interesseret i i god tid.  

Andre bliver i Danmark fordi, at de har nogle fag, som skal læses op. Det kan være, at deres gymnasium ikke tilbød de fag, som nogle universiteter kræver. Det kan også være, at man ikke har haft et fag på højt nok niveau.