Sådan fejrer du halloween

halloween

Sådan fejrer du halloween


Selvom de fleste ok efterhånden har enten set eller lavet et græskarhoved i oktober måned, så er halloween stadig en forholdsvist ny ting for mange. Det er en dag, der er blevet kulturelt importeret fra USA, og som de fleste derfor ikke kender meget mere til end det, de har set i film eller lignende. Lige netop derfor er det også de færreste, der egentlig ender med at fejre halloween i det private hjem. De ved ganske enkelt ikke, hvordan de skal gribe det an. Det er en skam, for der er trods alt en grund til, at nogle har valgt at importere dagen til Danmark.

Onde tunger vil sige, at det overvejende er supermarkedernes forsøg på at sælge mere, og selvom det sikkert også er korrekt i et vist omfang, har der utvivlsomt også været private og mere personlige kræfter bag det faktum, at der nu også er halloween i Danmark. Hvis man spørger den slags danske halloweenentusiaster om, hvad det gode ved halloween er, vil de typisk svare en af tre, hvis ikke alle tre, ting: Slikket, kostumerne og stemningen.

skelet pynt

Dansk halloween

Grundlæggende minder halloween nemlig en hel del om den danske halloween. Børn klæder sig ud, går dør til dør og bedriver såkaldt ”trick or treat”. Man kan dog sagtens nyde slikket og udklædningerne uden at presse sig på hos naboen endnu en gang om året. Fejr i stedet halloween i hjemmet med pynt, god mad og måske en halloween film. Køb gerne bare noget billig halloween pynt og dekoration den første gang. Så kan du altid senere bestemme dig for, hvorvidt du synes nok om traditionen til at bruge flere penge og fejre halloween igen det følgende år. Halloween pynt er dog også en central del af traditionen, hvilket bliver særligt klart, hvis man ser amerikanerne fejre. De har ofte ekstravagant halloween pynt både inde og ude. Halloween pynt er nemlig med til at sætte gang i den uhyggelige stemning, som halloween er kendt for.

Det uhyggelige

Det kan måske virke mærkeligt for mange danskere, at man på den måder dyrker det uhyggelige. Vi er trods alt mere vant til hyggelige traditioner såsom jul eller påske. Den uhyggelige halloween har dog på mange måder samme tiltrækningskraft som en skræmmende gyserfilm. Man fortrylles nærmest af det skræmmende, mens andre bare godt kan lide æstetikken og gladelig har halloween pynt i hjemmet hele året rundt. Hvorvidt det bliver dig, må du helt selv om, men halloween pynt skal der til, hvis halloween skal opleves ordentligt.

For mange, både danskere og amerikanere, betyder ordentlig halloween desuden udklædningsfest sammen med andre, hvor man ligeledes prøver at opnå den uhyggelige halloween stemning. Denne gang ikke kun ved halloween pynt med også ved hinandens uhyggelige kostumer. Hvis ikke skolen eller lignende organisationer arrangerer halloween, kan du altså med fordel tage teten. Således er vi altså kommet omkring de tre centrale principper for en god dansk halloweenfest.