Sådan holder du en sund børnefødselsdag

børnefødselsdag

Sådan holder du en sund børnefødselsdag

Alle vil gerne gøre det bedste for deres børn, og afholdelse af børnefødselsdage er bestemt ingen undtagelse til dette. Alligevel er det ofte et område, der er meget præget af indre konflikt hos dig som forælder. Dette er i særlig grad fordi, at idéen om en fødselsdag ofte er præget af tanker om slik, sodavand og kage.

På den ene side vil du sikkert gerne gøre børnene glade ved at indfri disse implicitte forventninger, men omvendt har du med garanti også en bevidsthed om, hvad der i sidste ende er sundest for barnet. Det kan være svært at balancere, men heldigvis findes der en masse gode og lækre alternativer, der kan skabe rammerne om en sund og sjov børnefødselsdag!

Sunde alternativer til de klassiske ”must haves”

Børnefødselsdage er ofte præget af nogle meget specifikke forventninger til, hvad de bør indeholde. Slik, sukker og kage har det med at dominere, og det kan for mange være svært at navigere i, hvor meget der skal være af disse elementer, samt hvad eventuelle alternativer kan være. Leder du efter inspiration eller råd til dette, kan du kigge på nogle af punkterne på nedenstående liste, der hver kommer med gode forslag til sunde alternativer, der med garanti vil falde i børnenes smag.

  • Fødselsdag og boller er to ord, der unægteligt går hånd i hånd. Heldigvis er dette område et af de nemmeste at skabe et sundt alternativ til. Drop for eksempel de søde boller, og bag nogle mere neutrale af slagsen, eller gå all in med en lækker grov fuldkornsbolle, der kan holde børnene kørende med stabil energi under hele seancen.
  • Er du ikke meget for at servere kage, kan dette sagtens udskiftes med andre muligheder. Du kan for eksempel vælge at skifte eftermiddagskagen ud med nogle eftermiddagssnacks: Gulerødder og agurker i stave er som regel altid et hit hos børn, og vil du gøre det mere interessant for dem, kan disse for eksempel dyppes i hummus eller anden dyppelse. Ellers er snacks som eksempelvis pizzasnegle altid et hit hos børn, og disse kan laves i mange varierende grader af sundhed alt efter hvad du foretrækker.
  • Sodavand og saft har ofte meget sukker i, men det er i høj grad muligt at finde lækre og sunde alternativer til dette. Du kan for eksempel tjekke udvalget af sunde safter, servere en sund juice, eller måske lave din egen smoothie. Dette er som regel også en god oplevelse for børnene at være med til.
lagkage til børnefødselsdage

Aktiviteter og leg er vejen frem

Sunde børn bliver skabt igennem motion, og børnefødselsdage kan sagtens lægge gode rammer for dette. Det kan for eksempel være, at du sender dem ud på en skattejagt, at I sammen taget et spil rundbold, eller at der danses stoledans som konkurrence i løbet af fødselsdagen. Der er mange muligheder for at få noget bevægelse ind i dagen, som børnene vil synes er både sjovt og udfordrende. Ofte er det dog vigtigt at finde balancen, så alle børn kan være med og får gode oplevelser.

aktiviteter til børnefødelsdag