Derfor skal dit barn bruge cykelhjelm

cykelhjelm til børn

Derfor skal dit barn bruge cykelhjelm


I mange andre lande undrer man sig over at cykelhjelme ikke er lovpligtige i Danmark. Det er de i de fleste industrialiserede lande. Og det giver godt mening. 80% af alle dødsfald såvel som alvorlige skader ved cykeluheld skyldes hovedlæsioner. Og 80% af disse hovedlæsioner kunne undgås eller i det mindste være langt mindre alvorlige, hvis folk brugte cykelhjelm. Det gør i Danmark kun en lille brøkdel af den cyklende befolkning.

Hvordan kan det være, i et af verdens mest cykelvenlige lande? Interessant nok, er det netop de lande i Europa der har flest cyklister, der er dårligst til at tager cykelhjelme seriøse: Danmark og Holland. Ej heller er cykelhjelm børn lovpligtige, hverken i Danmark eller i Holland. Men er det en god ting?

At cykle er at være fri

Det har måske noget med frihed at gøre. Eller i hvert fald en bestemt opfattelse af frihed. At cykle er at være fri. Fri fra DOTs køreplaner – og fri for hæmmende regler. Cyklister er ikke kun dårlige til at beskytte deres hoveder. De er også dårlige til at overholde færdselsregler. Der er en udbredt opfattelse blandt cyklister at færdselsregler kun bør gælde bilister. En cyklist er en såkaldt blød trafikant. Blød, som i den del der giver sig i en kollision med en tonstung metalkasse – en bil. Og sådan set opfatter de fleste cyklister sig selv som ufarlige. Og hvorfor skulle mindre detaljer som vigepligt og trafiklys gælde for dem?

Men faktisk er cyklister alt andet end ufarlige. Der sker mange alvorlige uheld cyklister imellem. Når en cyklist rammer en fodgænger med op til 50 km/t så er det fodgængeren, der er det bløde mål. Cyklisten bliver det først når han eller hun rammer asfalten. Og alt i alt lever cyklister helt sikkert ikke ufarlige liv.

En cykelhjelm til børn er den optimale beskyttelse

Så længe en cykelhjelm til børn ikke er lovpligtig i Danmark, er det op til den enkelte at vælge. Men et barn har ikke dette valg. Statistikkerne lyver ikke. Cykelhjelme redder liv, mange liv. Og det burde ikke være en diskussion, om børn bør cykle med hjelm på. Et barns hoved er meget mere sårbart end en voksens. Først i teenageralderen bliver et barns hovedskal lige så hård som en voksens. Og uden hjelm er hovedskallen den eneste beskyttelse for hjernen.

lille pige med cykelhjelm

Alle hovedlæsioner er alvorlige

Der hersker også en vis nonchalance mod hovedlæsioner generelt. Mange folk er sig ikke klar over, at der slet ikke findes harmløse hovedlæsioner. Hver gang hovedet får et slag risikerer du en hjernerystelse. Det lyder måske ikke alvorligt, men det kan det hurtigt blive. Symptomer på hjernerystelse er hovedpine, susen i ørene, kvalme, synsforstyrrelser etc. Alt efter hvor alvorlig rystelsen er, vil flere sanser blive forstyrret. Selv en mild hovedrystelse kan gøre dig uarbejdsdygtig i flere uger.

Hvad de fleste ikke ved, fordi det også er en relativ ny videnskabelig erkendelse: Mange hovedrystelser medfører permanente skader. Skader, der først bliver mærkbare lang tid efter de primære symptomer er forsvundet.